Tercih Turuncu Bayraklı Tesisler

Ülkemizde gıda israfının 1 yıllık maliyeti ise 214 milyar lira. “Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı” ülkemizde en çok israfın yapıldığı kurumların işleyiş sistemine, gıda israfını önleyici uygulamaları entegre ediyor. Turizm işletmeleri, restoranlar, okullar, hastaneler, askeri birimler gibi birçok kurum için çalışmalar gerçekleştirecek olan program, 2018 yılında ilk olarak turizm sektöründe yer alan otel işletmeleri ve restoranlar ile çalışmalarına başladı.

Turizm sektöründe bir kişinin günde tüketebileceği azami kalori miktarı Bin 500 gram iken, açık büfelerde kişi başına 5 kiloya kadar yemek servisi yapılıyor. Bir turizm ülkesi olan ülkemizde turizm işletmeleri sayısı düşünüldüğünde, gıda israfı miktarı hesaplanamayacak boyutlara ulaşıyor. Bu nedenle otel işletmeleri ve restoranlarda israfı önlemek için, “Turuncu Bayrak” Uygulaması oluşturuldu ve gerçekleştirilmeye başlandı.

Projeyi destekleyerek platform içerisinde yer alan kurumlar arasında; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türkiye Pastacılar ve Lokantacılar Federasyonu, Türkiye Aşçılar Federasyonu,Türkiye Turist Rehberleri Birliği yer alıyor. Projenin mimarı,  geliştiren ve sürdürülebilirliğini sağlayan ise Aral Proje Yönetimi.


Proje yöneticisi Ali Akgün Anayurt’a hedeflerini şöyle açıkladı:

   Gıda israfını önlemek için uygulamalar üç temel başlık altında toplanıyor:  İsrafı Durdur, Değerlendir ve Dönüştür. İlk olarak israfı yapılacak bilinçlendirme, etkinlik çalışmaları ve eğitimler ile durdurmayı hedefliyoruz. Ortaya çıkan fazla gıdaların  personele, ihtiyaç sahibi kişilere ve hayvan barınaklarına ulaşmasını sağlayarak yiyeceklerin değerlendirilmesini amaçlıyoruz.
Son olarak ortaya çıkan ve kullanılamayacak atıkların elektrik ve ısı olarak dönüşümünü destekliyoruz. Böylece gıda israfının çevreye verdiği zararları ortadan kaldıran, gıda israfını önleyici bir sistem döngüsü oluşuyor.

TURUNCU BAYRAK

Turizm sektörüyle başladığı çalışmalar kapsamında turuncu bayrak uygulaması 2018 yılında hayata geçirilmeye başlandı. Program içerisinde yer alan uygulama, otel ve restoran işletmelerinde yapılan gıda israfını ciddi boyutta azaltmayı amaçlıyor. Proje çerçevesinde “Turuncu Bayrak” çatısı altında toplanacak işletmelerde;  gıdaların satın alma, üretim, tüketim, değerlendirme, ayrıştırma ve geri dönüşüm süreçleri düzenleniyor ve oluşturulacak Gıda Bankası aracılığıyla fazla yemekler ihtiyaç sahipleri ile buluşturuluyor. Aynı zamanda gıda israfı hakkında satın alma, mutfak ve servis personellerine eğitimler aracılığıyla sertifika veriliyor. Ve nihayetinde israfı azaltmaya yönelik işletme misafirlerinin ilgisini çekecek bilinçlendirici görsel materyaller otel içerisinde yer alıyor. Proje süresince yapılacak anketler ile proje süreci takip edilerek, sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir uygulama olması amaçlanıyor. Turuncu Bayrak ürünleri her otel ve restoranın talepleri doğrultusunda incelenerek ihtiyaçlara hitap edecek şekilde sunuluyor.


GIDA BANKASI

Yemeklerin değerlendirilmesi için yazılım üzerinden bir gıda bankası uygulaması oluşturuluyor. Böylece artan yiyecekler ihtiyaç sahipleri ve barınaklara ulaştırılabilecek. Gıda Bankasının uygulamasında, tüm ülke genelinde üretim firmalarının son kullanım tarihi yaklaşan ürünlerinin ya da kurumlar ile işletmelerin üretim fazlalarının ilan edilerek daha uygun fiyata tüketiciye verilmesi planlanıyor. Tüketim süresi kısıtlı olan ürünler, uygulamada ayrı bir başlıkta yer alacak ve proje hesaplarından da duyurulacak. Oluşturulan uygulamaya ihtiyaç sahipleri ve kurumlar internet üzerinden üye olarak ulaşabilecekler.


2020 YILI DÜNYA GIDA İSRAFI KONGRESİ

Gıda israfı, ülke ekonomilerinin gelişimi ve kalkınması açısından stratejik öneme sahip bir konudur. Bu nedenle ülkemizde üniversiteler, mesleki kuruluşlar, sivil toplum kurumları ve dünyada konu hakkında çalışma yapmış önemli isimlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı ve ülkemiz adına çözümler üreteceği kongrenin; 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor. International Food Waste Congress aynı zamanda gıdanın üretiminden, kullanımına kadar faaliyet gösteren tüm paydaş ve destekleyen kurumların da katılım ve yarar sağlayabileceği bir planlama içerisinde yer alıyor. Ayrıca kongre kapsamında gıda israfını önlemeye yönelik iyi uygulamalar, yurt dışında ve yurt içinde ortaya çıkan yeni gelişmeler, fırsatlar ve yararlanılan teknolojik gelişmeler hakkında içeriğin renkleneceği çok doyurucu sunumların yapılacağı özel bir kongre düzenlenmesi planlanıyor.


DÜNYA TANITIMI GELİYOR

Ülkemizde ses getiren proje dünyada bir akım başlatmak için 2018 Ekim ayında  özel bir sunumla uluslararası boyuta geçecek. Gönüllü100 bin içerisinden seçilecek 250 kişinin yer alacağı bir koro ile “Turkey Symphony Orchestra” grubunu birleştiriyoruz. Gıda israfına karşı gerçekleşecek konserde, ülkemizin kültürünü oluşturan birçok türküden oluşan ve çatal-kaşık ile ritim tutularak ilginç gösterilerin yapılacağı bir oratoryo seyircilerin beğenisine sunuluyor. 


GÖNÜLLÜ 100 BİN

Yüz bin gönüllü ile gıda israfı önlenmesi ve bilinçlenmesinde aktif, müdahale eden, örnek olan bir gönüllü grubudur. Gönüllüler yapılacak olan uygulama ve faaliyetlere davet edilerek, gıda israfına karşı önemli bilgiler mail ve SMS aracılığıyla onlarla paylaşılıyor.

Gıda israfına karşı olanlar açık ortamda karşı duruş sergileyen duyarlı insanlardır. Bu arkadaşlar www.israf.net’den form doldurup üye olmaları halinde gelişmeleri mail ve sosyal medyadan ulaştıracağız. Hedef  yıl sonuna kadar 100 bin gönüllüye ulaşmak. Gönüllülerin görevleri;  Öncelikle yiyeceği kadar yemek alması. Gönüllü israfı azaltmaya yönelik bilgilerini çevresi ile paylaşması... İnsanları  yiyeceği kadar yemek almaya teşvik etmesi.. Restoranlarda yiyemeyeceği ücretsiz ikramları masaya koydurmaması. Tabi ki etkinliklerimizde aktif rol alması. Gönüllüler  tatilini turuncu bayraklı otellerden talep eder. Ve haftada bir adet gönüllü kazandırır.


ANKETLER

Kamuoyunda bilinci artırmak ve kamuoyu ile işletme sahiplerinin konuya yönelik görüş ve önerilerini almak amacıyla proje kapsamında anket çalışmaları gerçekleştiriliyor. İşletme yöneticileri ve kamuoyunun cevaplayacağı anket sonuçları belirli periyodlarla duyurulacak. Anket verileri ile işletme ve tüketicilerin projeye aktif katılımı sağlanarak, proje işleyiş sürecindeki eksiklikler de giderilecek.


EĞİTİMLER

Turizm işletmeleri ve restoranlarda satın alma, mutfak ve servis personellerine gıda israfını önlemeye yönelik eğitimler gerçekleştiriliyor. Bu eğitimler Hijyen Yönetimi, Satın Alma Yönetimi ve Tedarikçi Kontrolü, Gıda Kullanım Yönetimi ve Gıda Dönüşümü Yönetimi olmak üzere 4 ana başlıktan oluşuyor. Uzaktan eğitim sistemi veya kurum ve kuruluşların talebi üzerine yapılacak yerinde eğitimler sonucunda personellere sertifika veriliyor.


ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİCİ HİKAYELER

Çocuklar için oluşturulacak hikaye kitabıyla, eğitici ve bilinçlendirici içerikler aracılığıyla israfın yanlış olduğunu ve gıdalarımıza değer vermemiz gerektiğini genç nesle kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu içerikleri masal tadında, renkli ve eğlenceli olarak çocuklarımıza sunuyoruz.


KAMU SPOTLARI

Tüm ulusal ve özel kanallarımızda yayınlanacak kamu spotları oluşturuyoruz. Kamu spotları aracılığıyla halkın, tüm sivil toplum kuruluşlarının ve tüm kurum ve kuruluşların bu israfı önleme hareketine katılımlarını amaçlayarak, bilinçlendirici ve etkileyici çekimler gerçekleştiriyoruz.

Gençlerimizin de gıda israfı konusunda söz sahibi olmasını istiyoruz. Bu nedenle üniversitelerde yapılacak “Gençlerin Gözünden Gıda İsrafı” adlı kamu spotu çekimi ve kamu spotu senaryo yarışmalarıyla gençlerin bakış açısını da projeye kazandırmayı amaçlıyoruz.


RESİM SERGİLERİ

Resim;  çocukların hayal gücünü geliştiren, öğrenme ve algı kapasitesini arttıran bir sanat türüdür. Bu nedenle gıda israfı konusuyla alakalı 7-11 yaş aralığında çocuklarımızın israf konusunda yaptığı resimlerden oluşan sergileri okullarda yıl boyunca sergiler açarak tüm öğrenci ve velilerin beğenisine sunuyoruz.

FOTOĞRAF SERGİLERİ

Fotoğrafçılık, bize hayatın kaçırdığımız anlarını gösteren farklı yorum ve bakış açısıyla hayatı incelememizi sağlayan değerli bir sanattır. Bu sanat aracılığıyla “Gıda İsrafı ve Gıda Kullanımı” konusunu proje kapsamında inceliyoruz. Sitemiz aracılığıyla çekilen fotoğraflar ile yıl boyunca pek çok sergi gerçekleştiriyoruz.


ÖĞRENCİLERE İNTERAKTİF SUNUMLAR

Ülkemizdeki tüm okullarda gerçekleştirilecek interaktif sunumlar aracılığıyla çocuklarımızı gıda israfı hakkında bilgilendirecek bir program oluşturduk. Program içerisinde eğlenceli bir  sunum, konser, çizim kitabı dağıtımı ve sürpriz etkinlikler de yer alıyor.


101 ŞEF İLE GERİDÖNÜŞÜM MUHTEŞEM OLACAK

Artan gıdaların kullanım yöntemlerinin tüm mutfaklara ulaşmasını istiyoruz. Bu nedenle ismi duyulan şeflerimiz ile bir yemek kitabı çıkarıyoruz. Bu yemek kitabında artan yiyeceklerle neler yapılabileceği ve yiyeceklerin ne şekilde değerlendirilebileceği yer alıyor. Yemek kitabı tamamlandıktan sonra ise mini bir yemek programı da oluşturulması planlanıyor.