Dünyadan Acı Haberler

Afiyet Olsun İsraf Olmasın sloganıyla çıkan “Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı” turizm sektörüyle başladığı çalışmalar kapsamında turuncu bayrak uygulamasını 2018 yaz sezonunda hayata geçirecek.  Program içerisinde yer alan uygulama, otel ve restoran işletmelerinde yapılan gıda israfını ciddi boyutta azaltmayı amaçlıyor. Bu kapsamda işletmelerin personeline 2018 yılında eğitim verilecek. Program çerçevesinden turuncu bayrak sahibi olmak isteyen işletmelere, israfı önleyici ve müşteri kitlesini bilinçlendirici tanıtım materyalleri gönderilmeye başlandı.

Dünyayı yiyip bitiriyoruz

Dünyada yılda 12 milyar insana yetecek kadar gıda üretiliyor. Ama 805 milyon insan yetersiz besleniyor, yılda 10 milyon insan ise açlıktan hayatını kaybediyor. Ancak üretilen gıdaların azımsanmayacak bir bölümü, yani 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor.  Türkiye’de ise yılda 9,5 milyon ton meyve ve sebze, 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. İsraf edilen gıda maddelerinin ekonomik karşılığı yılda 214 milyar TL’yi buluyor.

Program nedir?

"Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı” turizm işletmeleri, eğitim kurumları, hastaneler, askeri birimler başta olmak üzere ülke geneline yayılması planlanan bir proje.  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Pastacılar ve Lokantacılar Federasyonu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Turist Rehberleri Birliği’nin, desteklediği  projeyi ortaya çıkaran ve sürdürülebilirliğini sağlayan Aral Proje Yönetimi ile Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Platformu. 

Proje, Turizm işletmeleri ve restoranlarında; gıdanın tabağa ulaşmadan önceki, tabakta bırakılma ve artık olarak ayrıştırılma süreçleri içerisinde yapılacak çalışmalar ve personellere verilecek eğitimler ışığında israf oranının en aza indirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında turuncu bayrak uygulamasının yanı sıra konuyla ilgili, akademisyenlerin buluşacağı kongreler gerçekleştirilmesi planlanıyor. Projenin uluslararası kongre takvimi ise 2020 yılında hayata geçirilecek. Proje kapsamında işletmelerin personeline verilecek eğitimin yanısıra ülke genelinde okullarda gıda israfına karşı sunum ve müzikal tiyatro, anket çalışmaları ile kamuoyu yoklamaları, geri dönüşüm mutfağı uygulamasıyla şeflerle gıdaların doğru kullanımına ve israf edilmemesine yönelik çekimler, gençlerin ilgi duyacağı gıda israfı hakkında resim, fotoğraf ve kısa film yarışmaları da yapılacak etkinlikler yapılacak.

Dünya Gıda İsrafına Yatırım Yapıyor

Gıda israfını önlemek için  Dünya Kaynakları Enstitüsü(WRI) tarafından CEO’lar ve diğer karar vericilere “israfı önlemek için yapılan yatırımların getirisiyle” ilgili olarak özel bir rapor hazırlandı. Raporda gıda üretimi seviyesinden, otellere kadar uzanan ve 17 ülkeden 1.200 işletmede yapılan inceleme yapıldı.  İncelenen işletmelerinin tamamına yakını yapılan yatırımlardan pozitif geri dönüşüm aldığını açıkladı.

İsrafı önlemek için 1 dolar yatırım yapan bir işletmenin bu yatırımı, 14 dolar kazanca geri dönüştürdüğü ortaya çıktı. Yatırımlar hem gıda israfı oranını işletmeler açısından azaltmış, hem de işletmelere kar getirdiğini belgeledi.

Turuncu Bayrak Başvuruları

2018 yılı Mart ayından itibaren tüm turizm işletmeleri ve restoranlardan ön talepler alınmaya başlıyor. Çevre dostu, doğa dostu, hayvan dostu ve mutfak personelini destekleyen bir uygulama olarak; turuncu bayrak başvuru kriterlerini ön talep sürecinde öğrenebilir, gıda israfına karşı hem dünyanın, hem ülkemizin, hem de işletmenizin kazanacağı uygulamaya dahil olabilirsiniz. Ön talep başvuruları için www.israf.net sitesine giriş yapabilirsiniz.

Hedef sıfır israf

Projenin sorumlularından Ali Akgün hedefi şöyle açıkladı:

Projeyle öncelikli hedefimiz 2018 yılında %10 (yani 20 milyar TL) israfı önlemek ve %20 insanları bilinçlendirmek. 5 yıl süreç içerisinde de 0 israf ve tüm toplumun bilinçlenmesi olacak. 100 bin gönüllü ile birlikte topluma gıda israfına karşı duyarlılığını hızlı bir şekilde yayacağız. Kuracağımız gıda bankası ile yiyeceklerin çöpe gitmesini önleyeceğiz. Fazla üretilen yiyecekler de ucuz fiyata ihtiyaç sahibi tüketiciye ulaşacak.

Gıda İsrafına Karşı Uygulamalar

Turuncu Bayrak Uygulaması kapsamında, açık büfelerin yakınlarına konulmak üzere silindir kutular içerisinde işletmelere projenin materyallerini gönderilecek. Materyaller arasında dikkat çekici afişler, bilgilendirici broşürler, uyarıcı ibareler, çıkartmalar, balon, tişört, şapka, etkileyici kısa filmler ve kamu spotları içeren usb yer alıyor. Tanıtım materyalleri hem müşteri kitlesini bilinçlendirecek, hem de bu konuda daha duyarlı olunması için müşterileri teşvik edecek şekilde hazırlanıyor. Silindir kutuların üzerinde, proje işleyişine öneri ve yeni fikirler için küçük kağıtlar da bulunuyor. Müşteri kitlesinin aktif olarak projeye katılımıyla; eksiklikler ve ihtiyaçlar belirlenerek proje gelişimini de destekliyor.


*Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.